CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
Ketahuilah setiap sesuatu di dalam pemerhatian dan pengawasan Tuhanmu. Wahai diriku, ketahuilah bahawa semua perkara yang berlaku kepadamu berada di dalam pengetahuan Allah. Semuanya di dalam pemerhatian dan pengawasanNya. Sesungguhnya Allah mengetahui apa sahaja yang engkau alami. Dia amat mengetahui segala yang menimpa dirimu. Allah mengetahui penderitaan hambaNya. Engkau ditimpa susah dan sakit. Engkau menderita dan engkau sabar di dalam menanggung penderitaanmu itu. Kesabaranmu itu tidaklah sia-sia kerana ianya dinilai tinggi oleh Tuhanmu.

Saturday, May 28, 2011

ini takdirNya..


Hye korunk :)
berat sungguh dugaan yang diterima...
sekuat mana pun aku..
aku tetap kalah dengan dugaan ini..
namun,
aku tetap pasrah..
ini adalah ketentuan Nya..

walaupun hanya 14 minggu aku dapat bergelar "ibu"..
walaupun hanya 14 minggu dia didalam rahimku..
dia tetap anakku !
aku tetap bangga..
aku tak ada langsung morning sickness..
muntah..pening..loya...semua tiada !
kamu memang baik, sayang...
tapi...
sayang sekali...
kamu tidak lama...
mummy tak dapat membalas kebaikkan kamu sepanjang didalam rahim mummy dengan kasih sayang yang tulus ikhlas bila kamu keluar nanti...
mummy minta maaf sayang...

24hb May:
waktu nih 5pm..aku masih di office..
tunaikan tanggungjawab sebagai seorang pekerja..
masa nih perut ada jugak la sakit-sakit..
aku g toilet masa tuh...sekali ternampak ada satu ketul kecik lendir warna coklat..
waktu tuh..hati dah x berapa nak sedap! tapi, masih bersangka baik dengan berharap tiada apa yang berlaku....
dalam kul 7.30 baru sampai rumah dan nak mandi dan solat magrib...
ada lagi lendir warna coklat kali ini ada 2 ketul kecik..terus tanya pada kakak aku...dan, nasihat dia g jumpa doktor cepat-cepat..takut bleeding..
malam tuh kami laki bini ke Az Zahrah, Bangi..niat memang nak g ke sana untuk buat scan..
bila doctor scan..kata nya...size baby nih kecik sangat...size 8 minggu...tidak seperti size baby 14 minggu...doktor scan untuk cari jantung...tapi, x jumpa !
hati aku masa ini..memang x sedap dah...doktor suruh refer ke Hospital Kajang...
sepanjang perjalanan balik dari Az Zahrah ke kajang...aku x henti-henti nangis! ye la kan..dia dalam rahim kite...
mulai hari malam tuh sampai la baby keluar...aku x henti-henti nangis..dan tak tido malam...

25hb May:
pagi tuh kami berdua ke Hospital Kajang..masa dalam perjalanan tuh...aku cakap dengan asben..supaya sedia apa sahaja yang bakal doktor cakap..tapi, asben tetap berlagak cool...x nak fikir benda yang negative...masa nih masih lagi keluar lendir warna coklat...
mula-mula kami ke emergency.. aku diseluk (korang tau kan mana aku diseluk...) untuk check darah...Ya Allah...hanya tuhan sahaja tahu betapa sakit nya waktu tuh..kemudian, doktor scan..masih samar-samar jantung baby...
then, doktor suruh refer ke gynea..di gynea pun banyak kali aku diseluk...memang sakit la..tapi, tahan aje la kan...
doktor bagi option...sama ada nak wat d&c atau tunggu 2 minggu dengan arahan jika berlaku pendarahan yang teruk, badan demam dan ada keluar beberapa isi ketul datang ke hospital dengan segera...so, aku pilih tunggu 2 minggu..
masa tuh mama dan abah dah datang dr seremban...tengok mama aje..aku nak nagis...tapi, aku keraskan hati..jangan menangis depan mama !
masa mama dan abah nak balik tuh...asben ada la cakap dengan dorang..." x dapat bagi chempaka kawan.."...(chempaka tuh anak buah aku...satu-satunya cucu mama abah)...
aku nak nagis dah time tuh! tapi..masih tahan lagik...aku tengok muka mama dah lain...
bila mama nak balik tuh..mama pesan...
"nanti ko hati-hati dik...nak keluar tuh nanti sakit sangat-sangat...ko kena kuat..sabar tahan sakit...kalau ada sakit perut ulang-ulang bagitahu mama...ko kena sabar,dik.."....
mama abah balik aje..terus aku meraung!
dalam kul 6.30 gitu...aku bangun dari tido...cari asben...x jumpa...rupanya dia kat bilik sembahyang..tengah sembahyang asar...paling menyentuh hati..bile nampak dia menangis atas sejadah..
depan aku dia x ada pun tunjuk rasa sedih..masa tengok dia menangis tuh aku rasa dah lemah dah...
bila dia perasan aku ada kat pintu..dia terus bangun dan peluk aku...

26hb May:
aku ke office macam biasa...berlagak seperti tiada apa-apa yang berlaku..masih drive ke office..walaupun, waktu tuh perut menahan sakit yang teramat sangat...
dalam petang tuh aku minta cuti kat bos untuk esok hari nya...
masa sembahyang zuhur tuh..memang aku x dapat nak kawal emosi..
aku menangis..sebak aku bile mengenangkan semua ini....
sebab aku rasa...aku x kuat!
malam tuh perut sudah terasa sakit yang agak kerap..
call mama..dan mama suruh balik seremban malam tuh jugak..hati aku pun kata...baby aku akan keluar dalam masa terdekat ini jugak..
sebab..masa nih darah memang dah banyak keluar...
malam tuh memang tido x lena...
sebab sakit selalu sangat datang....tido-tido ayam gitu la..
dekat-dekat kul 2 gitu..
aku terjaga..
sebab terasa perut seperti dicucuk-cucuk!
sakit dekat ari-ari...
terus kejutkan asben..suruh kejutkan mama..
mama suruh g hospital malam tuh jugak...
dalam 2.05am aku bangun nak ke toilet untuk tukar pad..
masa nih abis cadar dek darah...
skali belum sempat aku nak bukak seluar...
baby aku dah keluar !
menjerit aku masa nih..
menangis...
mama amik dan masukkan dalam plastik untuk dibawa ke hospital...
masa tuh memang aku menangis..
sampai sekarang aku terasa...
aku x pernah terfikir anak dalam kandungan aku akan keluar dengan cara begini..
dalam toilet tuh memang aku menangis...
sepanjang malam tuh perut aku masih sakit even baby dah keluar...
aku x sampai hati nak tengok..sedih sangat-sangat!!
aku suruh asben aku baca al-quran..

27hb May:
pagi nya dalam kul 8 gitu la kami ke hospital..
doktor check dan kena tahan wad...
takut masih ada lagi sisa-sisa dalam rahim kan..
alhamdulillah...bila check complete miscarriage..
tapi,
aku still kena tahan 1 malam sebab aku masih ada lagik rasa sakit kat perut..
tido la aku 1 malam kat hospital..
masih nih jiwa masih kacau lagik..
tapi, tu la kan..
apa boleh buat...

kami berdua redha dengan apa yang terjadi..
memang la satu kenyataan itu amat la pahit!
tapi,
kami hambaNya...
siapalah kami untuk mempersoalkan setiap apa ujian yang diberi oleh Nya...
perit memang perit...
rasa sakit contraction dan sakit diseluk tuh x sama dengan sakit nya bile aku kehilangan baby...
rasa kehilangan nih lebih perit rasa nya!

doakan semoga ada sinar kebahagiaan diatas apa yang terjadi..

26 Meninggalkan Jejak:

Kaki Merapu said...

semua ada hikmah...try the best utk menjalani ujian-NYA....

cIk pEnNa said...

kusyi:tuh la..harapan nya begitu la..kami hanya la insan biasa..
kadang2 jiwa agak rapuh untuk menerima ujian Tuhan..

doakan lah...

Anonymous said...

sabar ye su...setiap aper yg berlaku ader hikmah-NYA...aku akan doakan ko su..mgkin bukan rezeki ko lagi..insyallah,bykkan berdoa ye su..:D

ujie said...

salam...tabahkan ati..semua tu dugaan..mungkin belom rezeki.naluri seorang ibu dpt rasakan ape yg su rasa...

syazana said...

Yang sabar ye.Tuhan sayang kamu lebih dari orang lain,sebab dia beri dugaan.sabar banyak2.Tak pe kalau dah sihat nanti usaha lagi.

mama tisya said...

sbr ye...insya allah ada rezeki lpsni...take care

cIk pEnNa said...

ujie:kdg2 iman sy rapuh..
sangat memberi kesan pd saya...
:(

cIk pEnNa said...

syazana: kuasa Tuhan kan...sy terima..
semoga selepas nih ada sinar bahagia itu...

cIk pEnNa said...

kak eryn: doakan...

Deanna said...

sayu baca entry ni..

sabar yeee..

;(

~YUN~ said...

dear..yun penah alami benda yg sama,sdih xterkata,mase tu suppose dah 12 weeks but baby stop growing during the 8th weeks..doa byk2 k,yun yakin rezki mesti ader,insyaAllah by 3 months after dis,u blh preggy balik..dont worry k..ader hikmah semua ni,take care k! =)

amri said...

Sabar masih blm ada rezeki lagi tu.....terima la dgn hati yg tenang mesti ada hikmah setiap kejadian itu

wawa_addien said...

sabar yea..
wawa tau sbb penah mengalaminya.
bersalin ketika kandungan berusia 5 bln n of coz laa baby x dpt di slmtkan. wlu pun da hampir 2 thn kehilangan, ttp terasa mcm semlm je.
ape pun, berpantang betul2 tau n wawa follow awk ;)

Sweet Child said...

terharu sy bc entry nie..tabahkan hati ye..kuatkan semangat..

Anonymous said...

bersabar ye penna n pidut...dugaan dari allah...dia tengah tunggu parent dia kat pintu syurga

Anonymous said...

bila di padang mahsyar kelak,anak yg meninggal sewaktu kecik akan menarik ibu bapa mereka ke syurga. ingatlah setiap kesusahan yang kita hadapi di dunia adalah penebus dosa kita untuk hari akhirat. -azmil

miZs kArtiKa said...

kuatkan smngat ye..
smoge kuat mnghadpi ujian dr nya...

Rosie Rose said...

be strong, dear. mungkin ucapan tu tak semudah melalui ujian yg sbnrnya, tp kite doakan semoga su and hubby tabah. insyaAllah, byk jugak kawan2 yg experience miscarriage... and soon preggy pulak lg. so jgn sedih2 sgt sbb it will affect ur hormones and so on. all the best, dear!

mRs mysarah said...

penna aku paham apa ko rasa. paham sangat2 sebab aku pown alami benda yang ko alami. kita kena sama2 kuat.

biasanya keguguran ni jadi sebab janin tak sihat. kalau dia lahir pown mungkin tak akan sempurna. Allah tau apa yang terbaik utk kita kan penna :)

cIk pEnNa said...

terima kasih kwn2..doakan yang baik2 buat kami..

cIk pEnNa said...
This comment has been removed by the author.
aTy _faRed~ said...

juz same exactly macam saye lalui n rase... saye bertahan agak lame.. 3 bulan biler baby saya terpakse digugurkan... sebab 2 minggu sebelum tu cek tak ade heart beat..saye masih mengharap... but after 2 minggu scan n baby semakin mengecil..n disebab kan baby tetap tak nak keluar ngan sendiri even semua orang dah sahkan baby dah 'tak de'.. jadi terpakse dibuang...jika tunggu lagi lame baby akan busuk dalam pewot saya...saya redho.. lepas 5 bulan ni.. saya masih tak sihat untuk mengandung lagi kesan dari d&c[cuci] yg sakitnye hanye Allah yang tau biler terpakse pakai tiub kencing sebab tak mampu kencing sendiri lepas 'cuci' n rahim saye masih bengkak sampai sekarang.. so..awak lebih beruntung sebab melaluinye secare normal..baby nak kuar sendiri...dan dalam mase lepas pantang..awak boleh mengandung balik pada biler2 masa..insyaallah.. kuatkan semangat..n usaha kene lebih...chaiyuk dear..:)[saye telah redho ngan segale ujiannya]

Anonymous said...

kak, menangis shra bace nie.. akak kuatkan smgat yer.. xpe, dia tunggu akak kat syurga nnt.. kuatkan smgat tau!

umie said...

sabar yer..walaupun sy tak pernah megandung tp sy berharap nak rasa pengalaman mengandung tu..awak masih bernasib baik..tp sy kesian tgk kawan saya yang tunggu saat nak bersalin tp anak disahkan meninggal dalam perut..memang sedih tgk...insyaAllah..semoga ada rezeki utk awak..amin..

Nasrullah Jaafar said...

Ya Allah, baru tau.
Sorry to hear this.
Pasti ade hikmah.
Be Strong Kak Su!
(^_^)

Annie said...

penna...aku baru tau dr elly...kesiannya...aku harap ko dah ok masa ni...good luck! aku doakan ko ada rezeki lepas ni