CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
Ketahuilah setiap sesuatu di dalam pemerhatian dan pengawasan Tuhanmu. Wahai diriku, ketahuilah bahawa semua perkara yang berlaku kepadamu berada di dalam pengetahuan Allah. Semuanya di dalam pemerhatian dan pengawasanNya. Sesungguhnya Allah mengetahui apa sahaja yang engkau alami. Dia amat mengetahui segala yang menimpa dirimu. Allah mengetahui penderitaan hambaNya. Engkau ditimpa susah dan sakit. Engkau menderita dan engkau sabar di dalam menanggung penderitaanmu itu. Kesabaranmu itu tidaklah sia-sia kerana ianya dinilai tinggi oleh Tuhanmu.

Tuesday, February 14, 2012

Homemade Pizza

Hye korang :)
2nd time mak buat pizza..
dulu buat uli dengan tangan..
mak aihhh...jenuh!
hehehe
tapi,
kali nih mak pakai bread maker..
haaa senang sket la kerja mak kan..
ok oven yang dulu tuh..
ada lagik..
mak bg kat mama..
ye la orang bg adiah kawen kan..
terima kasih la ye kawan-kawan yg bagi tuh..
bread maker mama mak rembat!
hahahaha
boleh gini...
alaaa anak sendiri kan..
harus la tak berkira..
hehehe
ok nih resepi nya..
Homemade Pizza
resepi asal: skyblue
mak amik dari my resepi yummiez
Bahan-bahan:
500 g tepung roti
12 g garam
8 g yeast
16 ml olive oil (atau minyak sayuran)
250 ml air suam
Topping:
shredded pizza cheese secukupnya (or kalau takde pizza cheese, boleh campur cheddar and mozzarella)
pilihan topping: bawang besar, sucuk (daging), ayam, olives, chillie pickles, nenas, tomato, etc. terpulang pada selera masing2.
tomato paste secukupnya
Cara-cara:
1.Masukkan semua bahan2 dalam breadmaker mengikut urutan yg disyorkan.
2.Pilih setting dough and tekan 'ON'.
Kalau tak ade breadmaker pun masih boleh buat pizza..
uli dough dgn tangan, macam uli utk buat roti.
3.Setelah dough siap, pindahkan ke dalam sebiji mangkuk and tutup dgn cling wrap.
4.Tunggu dalam 15 minit supaya dough naik.
5.Bahagi dough kepada dua dan uli.
Pizza ini akan naik dua kali ganda selepas dibakar.
Jadi, jika nak pizza yg nipis kena agak2 bila uli tu.
6.Letakkan dough yg telah diuli atas dulang pembakar.
Sapu kan permukaan dgn tomato paste.
7.Letak kan topping pilihan.
8.Akhir sekali baru tabur kan cheese sebanyak yg anda suka.
Bakar dalam oven dengan suhu 200 deg C selama 12-15 minit atau sehingga dough masak dan cheese telah cair.
Boleh dihidangkan dengan sos, mashed potato and etc.
ok..selamat mencuba uolsss!

2 Meninggalkan Jejak:

Mamamanja said...

nak order yg besor 1 anto ke jln kia peng kl ye.. tq heheheh

cIk JanNah said...

cik puan thanks!!
jannah nak buat dah lama dah tp tak buat2. nak cari resepi yg simple jer. resepi kamu membantu!
yey!!
thanks